7 stvari koje ne biste smjeli nositi u teretani

7 stvari koje ne biste smjeli nositi u teretani
Savjeti, July 30, 2017
7 stvari koje ne biste smjeli nositi u teretani

Ako ste ikada bili u teretani, sigurno ste uočili ljude koji su nosili stvari koje ste smatrali neprimjerenima za teretanu. Nošenje nekih stvari u teretani zapravo može škoditi vašem zdravlju ili sportskoj izvedbi, a neke bi vam mogla uzrokovati i ozljede. Sljedite ovih nekoliko savjeta kako biste u teretani uvijek bili usmjereni na tjelovježbu. Evo što ne biste trebali nositi u teretani:

Odjeću od 100% pamuka

Iako se pamuk čini kao udobna opcija, to je materijal koji upija vlagu i sporo se suši. Stoga će se znoj doslovno lijepiti za vas. Vlažna pamučna odjeća može dovesti do iritacije kože. Osim toga, širit ćete neugodne mirise po čitavoj prostoriji. Stoga izbjegavajte u teretanu ići u pamučnim majicama ili trenirkama. Za bavljenje sportom postoje čitave linije udobne sportske odjeće napravljene od specijalnih materijala koji ne upijaju znoj i koji omogućavaju vašoj koži da diše. Takva odjeća je ujedno i rastezljivija od pamuka pa će vam omogućiti lakše kretanje i bolju izvedbu.

Iznošene tenisice

Ako ne mijenate tenisice sve dok vam se gornjište ne odlijepi od potplata ili dok vam na prstima ne nastanu velike rupe, onda ne pazite dovoljno na zdravlje svojih stopala. Loše tenisice mogu uzrokovati ozljedu gležnja jer vam ne pružaju dovoljnu podršku dok stojite. Dobre sportske tenisice s druge strane popravljaju vaše držanje tijekom tjelovježbe.

Bokserice

Sportsko donje rublje je vrlo važno. Ljudi koji se puno znoje tijekom kardio vježbi mogu osjetiti neugodu zbog kretanja i trljanja koje se odvija tijekom vježbi. To trljanje može dovesti do crvenila i kožnih iritacija. Stoga biste uvijek trebali vježbati u uskim sportskim hlačama ili specijaliziranoj odjeći za vježbanje.

Nakit

U teretanu ne smijete nositi ništa što visi ili što se njiše. To vam može smetati tijekom tjelovježbe. Prstenje također može uzrokovati neugodu i zapinjati za vašu prostirku ili utege. Prije odlaska u teretanu je stoga najbolje ostaviti sav nakit kod kuće ili ga spremiti u torbu.

Slušalice s glasnom glazbom

Slušanje glasne glazbe nije kulturno i smeta ljudima koji vježbaju pokraj vas. Glazba koja vama daje polet njima možda ometa koncentraciju. Osim toga, glasna glazba ograničava vašu percepciju okoline. Stoga je u teretani glazbu najbolje slušati na tihoj do normalnoj razini.

Parfem i losione

Jedan od najvećih strahova koje možete imati prilikom odlaska u teretanu jest da ćete prostorijom širiti neugodne mirise. Ipak, svoje mirise nikada ne biste smjeli prikrivati parfemima i losionima. Oni čak niti ne mogu prikriti vaše neugodne mirise. Parfem i znoj će se pomiješati i stvoriti vrlo neugodan spoj. Stoga za potrebe tjelovježbe u teretani uvijek koristite dezodoranse u spreju ili roll-onu u malim do umjerenim količinama.

Obični grudnjak

Ako ste žena, ponekad u žurbi odete u teretanu u običnom grudnjaku. Obični grudnjaci su loši tijekom tjelovježbe jer ne pružaju podršku. Stoga biste uvijek u svojoj sportskoj torbi ili ormariću trebali imati sportski grudnjak. Dobar sportski grudnjak pruža podršku te štiti ligamente i tkiva u vašim grudima od pretjeranog istezanja i opterećenja. Tako se možete naprezati do svojih krajnjih napora bez brige po zdravlje.

Slijedite ovih sedam savjeta i vaš boravak u teretani će sigurno postati udobniji i ugodniji, ne samo vama, nego i ljudima s kojima dijelite prostoriju u kojoj vježbate.