Chicago Bulls je legendarna momčad sa šest naslova NBA prvaka

Chicago Bulls je legendarna momčad sa šest naslova NBA prvaka
Ostalo, October 2, 2015
Chicago Bulls je legendarna momčad sa šest naslova NBA prvaka

Chicago Bulls profesionalna je košarkaška momčad američke NBA lige. Najveće uspjehe klub je ostvario devedesetih godina prošlog stoljeća s legendarnim Michaelom Jordanom.

Priča počinje 1966. godine kada je gradu Chicagu odobrena NBA franšiza pod nazivom Bulls. To je bio treći pokušaj uspostavljanja NBA franšize u Chicagu, nakon Chicago Stagsa (1946-1950) i Chicago Packersa (danas Washington Wizards). U svojoj prvoj sezoni, Bullsi su ostvarili najuspješniju sezonu nove momčadi u povijesti NBA lige. Nakon početnih uspjeha, slijedio je lagani pad koji je trajao sve do sredine osamdesetih i pojavljivanja najveće košarkaške zvijezde svih vremena.

Dolazak Michaela Jordana

Sve se promijenilo u ljeto 1984. godine. Poslije Houstona i Portlanda, Chicago je imao treći "pick" na draftu koji je bio prepun zvijezda. Houston Rocketsi odabrali su Hakeema Olajuwona, Portland Blazersi odlučili su se za Sama Bowieja, dok su Chicago Bullsi uzeli najboljeg studentskog igrača godine - Michaela Jordana.

Već u svojoj prvoj sezoni, Michael Jordan postavio je nekoliko rekorda za Bulls franšizu te je doveo momčad do doigravanja. Iako su Chicago Bullsi izgubili u četiri utakmice od Milwaukee Bucksa, bilo je jasno kako Bullsi imaju nadolazeću legendu. Michael Jordan je te sezone bio treći strijelac lige, a svojim odličnim nastupima izborio je nagradu za najboljeg novog igrača sezone.

Dominacija devedesetih godina

Dolaskom Scottieja Pippena i trenera Phila Jacksona započela je apsolutna dominacija Chicago Bullsa u devedesetim godinama prošlog stoljeća. U sezoni 1990-91, Bullsi su ostvarili tadašnji rekord franšize sa 61 pobjedom. U doigravanju su s lakoćom izbacili New York Knickse te zatim Philadelphia 76erse u polufinalu. U finalu su u pet utakmica pobijedili Los Angeles Lakerse pod vodstvom moćnog Magica Johnsona.

Slijedila su još dva osvajanja titule NBA prvaka. 1992. godine Chicago Bullsi postavili su novi rekord franšize, ovoga puta ostvarili su 67 pobjeda. U finalu su u šest utakmica pobijedili Portland Trail Blazerse. Treći uzastopni naslov NBA prvaka ostvarili su nevjerojatnom pobjedom protiv Phoenix Sunsa (gdje je igrao tadašnji najbolji igrač sezone Charles Barkley) u šestoj utakmici s rezultatom 99:98.

Šokantan odlazak Michaela Jordana

Tri mjeseca nakon ubojstva njegova oca, Michael Jordan šokirao je košarkašku zajednicu najavivši povlačenje iz košarke. Vodstvo u momčadi tada je preuzeo Scottie Pippen, a dobili su i sjajno pojačanje kada im se pridružio hrvatski košarkaš Toni Kukoč. Ipak, Chicago Bullsi sljedeće dvije sezone nisu uspjeli ugrabiti titulu NBA prvaka.

Povratak Air Jordana

Nakon što se bezuspješno okušao u bejzbolu, Michael Jordan vratio se u Chicago Bullse 1995. godine. Još jedan velikan, Dennis Rodman, također se pridružio momčadi. Sa sjajnom početnom petorkom (Harper, Jordan, Pippen, Rodman i Longley) i možda najjačom klupom NBA lige (Kerr, Kukoč, Wennington, Buechler i Brown), Chicago Bullsi te su sezone ostvarili nevjerojatne 72 pobjede. Chicago Bullsi još uvijek su jedina NBA momčad s više od 70 pobjeda u jednoj sezoni. Te su sezone Bullsi ostvarili još niz NBA rekorda dok su igrači osvojili mnoštvo nagrada.

Slijedila su još tri uzastopna naslova NBA prvaka. U gore spomenutoj rekordnoj sezoni, Bullsi su u finalu pobijedili Seattle Supersonicse. Sljedeće sezone bili su bolji od Utah Jazza za koji su tada igrali John Stockton i Karl Malone. Treći uzastopni naslov NBA prvaka ostvarili su protiv Indiana Pacersa, kojima je glavni igrač bio Reggie Miller.

Iako Chicago Bullsi nikada više nisu postigli ovakve uspjehe, zauvijek će ostati legendarna NBA momčad. Još uvijek drže mnoštvo NBA rekorda, a igrači kao što su Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman i Toni Kukoč postigli su vječnu slavu.