20% popusta na artikle koji nisu na sniženju Koristiti kod: VJERNI20

Kvalitetne majice za trčanje

Kvalitetne majice za trčanje
Recenzije, July 11, 2016
Kvalitetne majice za trčanje

U jednom od prethodnih objava dali smo vam nekoliko savjeta za što kvalitetnije i sigurnije vježbanje po toplom i sunčanom vremenu koje nam dolazi – ljetu. Tamo smo i spomenuli važnost nošenja odgovarajuće odjeće, po mogućnosti što prozračnije i kvalitetnije. U ovome ćemo vam postu dati pregled nekoliko sjajnih majica napravljenih upravo za ljetne, nezahvalne uvjete, i to kroz kratki pregled tehnologija i savjeta za održavanje.

Posebne prozračne majice uglavnom se ne proizvode od pamučnog materijala, koji jako dobro upija vlagu, ali je ne isušuje dovoljno kvalitetno i brzo. Pamučna majica tako nikako nije dobar izbor; pamuk će upiti sav znoj i ostati vlažan ili mokar; on jednostavno nije dovoljno prozračan, a i grije. To izaziva izrazit osjećaj neugode, a može doći i do iritacije osjetljivih dijelova kože i tijela (npr. bradavice kod muškaraca). To su bolniji i neugodniji problemi nego što se misli, tako da se svakako isplati uložiti u nešto prikladniji odjevni predmet. Za to se koriste posebni sintetički materijali, koji su dosta lakši i imaju posebna, ciljano stvorena svojstva koja takve majice čine znatno boljim izborom za uvjete velikih vrućina, duge tjelesne aktivnosti i pojačanog znojenja. Golema većina pruža i veću UV zaštitu; vrlo se lako može dogoditi da vam koža „izgori“ unatoč majici koju ste nosili, osobito ako ste osoba svijetle puti – jer bijela pamučna majica ima UV zaštitni faktor 5, a i manje ako je smočena. Tamnije majice bolje štite od UV zraka – imaju zaštitni faktor od oko 10 – no one i bolje upijaju toplinu, pa stoga nikako nisu adekvatan izbor. Pogledajmo neke od „high-tech“ majica koje se nude na tržištu, a možete ih kupiti i u našem Webshopu.

Nike Dri-Fit Cool Tailwind SS

Ovaj primjerak majice dolazi iz Nikea, a dostupan je u više boja, u jednobojnim i modelima s prugama. Uz Tailwind, tu su i Contour SS i Knit SS modeli, koji se nešto razlikuju krojem, no tehnologija izrade im je ista.

df-cool-tailwind-stripe-ss-724809_065_e_prem

Nike Dri-Fit ime je Nikeovih vlakana koje ugrađuje u razne proizvode (majice, tenisice, čarape, hlačice itd.). To su mikro-vlakna napravljena od poliesterskog materijala bogata porama, koje su vidljive ako uzmete majicu i pobliže je pogledate. Majica tako ne upija znoj (poliester je notorno loš u upijanju), nego se kapljice znoja s kože kroz pore prenose na površinu majice, gdje one lako isparavaju uz pomoć vjetra i strujanja zraka. Majica je dosta rastezljiva. Izrađena je kvalitetno i uz dobro održavanje trajat će duže od sličnih pamučnih majica.

Dri-Fit majica dolazi s ugrađenom UV zaštitom faktora 30, što znači da je zaštita adekvatna i za osjetljivije pojedince svjetlije puti.

Preporuča se pranje na nižim temperaturama, ako i sušenje na zraku. Majica se ne smije žmikati, a i korištenje omekšivača se također ne preporučuje.

Inače, Nikeova Dri-Fit tehnologija koristi se i u dresovima naše reprezentacije, u kojima će igrati na Europskom nogometnom prvenstvu 2016.

Adidas Climachill

Kao i u slučaju Nikea, u našem je Webshopu Climachill linija dostupna u raznim bojama i modelima. Uz klasične Climachill majice kratkih rukava, za žene su tu i Climachill majice bez rukava, kao i razni uži modeli i krojevi.

aj0962

Adidas je ovdje osmislio vrlo zanimljivu tehnologiju hlađenja pomoću malih aluminijskih „kuglica“ koje su ušivene u majicu. Aluminij je inače materijal koji vrlo dobro provodi toplinu, a koristi se u mnogim sustavima hlađenja (vjerojatno i u vašem računalu!). Tu su i vlakna ojačana titanijem, koji također služi kao „hladnjak“ koji odvodi višak topline s površine vaše kože. To sve daje osjećaj svježine i pomaže u uklanjanju znoja s tijela. Te su „kuglice“ strateško postavljene na ključna mjesta – iza vrata i na rukama, mjestima gdje je znojenje najjače. Struktura od poliesterskih mikro-vlakana omogućuje znoju da lako prodre na površinu majice. Adidas je to nazvao SubZero vlaknima, za koja kaže da su ravna i tanka, čime se omogućuje bolji kontakt majice s kožom. Bili smo zapanjeni kad smo majicu uzeli u ruke i vidjeli koliko je zapravo lagana. Radi se o jednoj od najinovativnijih majica koje smo imali priliku isprobati te je bez zadrške proglašavamo pobjednikom ove mini-usporedbe, a i nešto je jeftinija od Nikeovih modela. No, ako je Nike ipak vaš najdraži izbor, ni s time nipošto nećete pogriješiti – radi se o majicama koje su svjetlosnim godinama ispred običnih pamučnih, kad je riječ o trčanju.

Kod svih ovih majica možda će vam trebati određeno razdoblje navikavanja, jer sve one zbog načina djelovanja moraju biti nešto uže i čvrsto prianjati uz tijelo. Ako ste dosad nosili isključivo pamučne majice, ili obične poliesterske, osjećaj nošenja vjerojatno će vam u početku biti čudan. Ovakve su majice i nešto skuplje u odnosu na obične, no ako se iole ozbiljnije bavite trčanjem, vaše će vam se ulaganje višestruko isplatiti.