20% popusta na artikle koji nisu na sniženju Koristiti kod: VJERNI20

Manchester City

Manchester City
August 22, 2016
Manchester City

City je dugo vremena bio klub koji je živo u sjeni još jednog kluba iz Manchestera, njihovog najvećeg rivala – Uniteda, naravno. Ipak, stvari se mijenjaju, pa je tako danas City jedan od najvećih klubova, kao u Premier ligi, tako i u cijelome svijetu. Pogledajmo malo detaljnije neke detalje iz bogate povijesti ovog legendarnog kluba.

Manchester City osnovan je 1880. godine, ali se tada zvao St. Mark's (West Gordon). Zanimljivo je da je to samo dvije godine nakon što je osnovan današnji Manchester United, koji je tada bio poznat pod imenom  Newton Heath LYR Football Club. Godine 1887. klub ponovno mijenja ime u Ardwick AFC

B1ObTzzIQAAklOM

Klub je 1899. napredovao u prvu ligu, i bio je prvi koji je to napravio izravnim putem. Zanimljivo je da se te iste godine u rudniku ugljena Hyde Road, koji je bio dosta blizu sjedišta kluba, dogodila velika eksplozija u kojoj su poginula 23 rudara – pa su Ardwick i Newton Heath odigrali dobrotvornu utakmicu. Godine 1894. klub će se napokon zvati svojim današnjim imenom – Manchester City.

Tijekom Prvog svjetskog rata engleska se nogometna liga nije održavala. Od 1920. godine City je igrao na stadionu Hyde Road, koji je izgorio u požaru. Tri godine nakon toga preselili su se na Maine Road, gdje su igrali punih osamdeset godina, sve do 2003., kad su se preselili u City of Manchester Stadium, koji je još poznat i pod sponzorskim imenom Etihad Stadium. Izgradnja stadiona koštala je 112 milijuna funti, a prosječnog je kapaciteta, ovisno o događaju, oko 55 000 ljudi. U prosjeku je na utakmicama Premiershipa sjajno popunjen, redovito sa preko 95 posto kapaciteta.

large (2)

Klub je do 1980-ih bio razmjerno uspješan – bilo je i slučajeva relegacije, no brzo bi se ponovno vratili u prvu ligu. Klub je uglavnom uvijek bio pri vrhu ljestvice te se prilično uspješno natjecao u FA kupovima i europskim kupovima pobjednika kupova.

1980-e bile su razmjerno teške godine za Manchester City. Iz prve su lige ispali čak dvaput u deset godina, a promijenili su i ogroman broj trenera – njih čak sedam. Ipak, u prvoj su ligi izdržali dovoljno dobro i dugo da su sudjelovali u osnivanju Premier lige, koja je ustrojena 1992. No tu problemima Manchester Cityja nije bio kraj. 1996. su ispali iz Premier lige, da bi dvije godine nakon toga, u sezoni 1998 - 1999 dotaknuli novo dno padom u treći rang natjecanja, što je svakako najmračnije doba u kojem se klub ikada našao. U sezoni 2002 – 2003 napokon je došlo do poboljšanja – prvi se puta u 25 godina Manchester City kvalificirao za neko europsko natjecanje. Tada su u kupu UEFA došli do druge grupne faze, a na ljestvici Premiershipa završili su na solidnom devetom mjestu.

U 2008. klub se opet našao u vrlo nezavidnoj situaciji, ovoga puta financijskoj. Tada ga kupuje Abu Dhabi United Group, investicijska kompanija bogatog šeika iz Ujedinjenih arapskih emirata. Ne treba ni navoditi što se odmah potom dogodilo – injekcija svježeg novca pod sponzorstvom arapskih financijera potaknula je kupovinu skupih i vrhunskih igrača.

Klub je tako kupio, među ostalima, Robinha, Kolo Tourea, Emanuela Adebayora i Carlosa Teveza. Dodatak svježih lica, još k tome i kvalitetnih, lansirao je Manchester City u nove pobjede. U 2011. klub je osvojio svoj peti FA kup pobijedivši Stoke City, što je bio njihov prvi značajniji trofej od 1976. godine. U sezoni 2011 – 2012 napokon osvajaju svoj prvi naslov u Premiershipu. Taj će uspjeh ponoviti i za dvije godine, u sezoni 2013 -2014. Tako su postali peti klub u povijesti Premiershipa koji je osvojio tu prestižnu titulu, uz renomirane klubove kao što su Manchester United, Chelsea, Blackburn Roverse i Arsenal.

Danas je Manchester City jak klub s izrazito međunarodnom postavom te postiže vrlo zapažene rezultate. Čest je gost na europskim natjecanjima i redovito se zadržava na vrhu ljestvice. Ove sezone momci iz Manchester Cityja imaju vrlo realne šanse i da odnesu pokal Lige prvaka pod vodstvom Manuela Pellegrinija.

Kako biste stekli dovoljno jasnu sliku o novcu koje su Arapi uložili u City, dovoljno je reći da je vrijednost igrača u Manchester Cityju procijenjena na 1,38 milijardi dolara, a sam klub godišnje zaradi vrtoglavih 463,5 milijuna eura.

Očekujemo da će Manchester City i dalje postizati vro dobre rezultate, te da se njegova teška povijest neće opet ponoviti. Kako to obično u svijetu biva, novac rješava dosta problema.

Boje

Tradicionalne boje dresova Manchester Cityja su nebesko plava i bijela, dok u gostima koriste razne boje, a najčešće crnu ili crvenu, danas i tamno plavu. Klub nosi svjetlo plavu još od svojeg nastanka, a kao odgovor nezadovoljnim obožavateljima, odlučili su promijeniti logo, za koji su mnogi smatrali da je neadekvatan.