Snowboard je iznimno atraktivan i zabavan zimski sport

Snowboard je iznimno atraktivan i zabavan zimski sport
Ostalo, November 23, 2015
Snowboard je iznimno atraktivan i zabavan zimski sport

Snowboard ili daskanje na snijegu je rekreacijska aktivnost i olimpijski zimski sport u kojem se snowboarderi spuštaju niz padinu na dasci. Snowboarding uključuje elemente skateboardinga, skijanja, surfanja i sanjkanja.

Snowboard ili daskanje na snijegu je zimski sport u kojem snowboarderi stoje na dasci koja je obično dugačka između 150 i 160 cm te široka 25 cm. Za razliku od skijanja, u snowboardu se ne koriste štapovi za skijanje. Snowboarderi ne stoje uspravno poput skijaša, već postrance poput surfera. Snowboarderi nose pancerice koje su posebno dizajnirane za snowboard te su zakvačene za dasku pomoću vezova. Obavezna je i topla zimska oprema.

Stilovi

Postoji nekoliko glavnih stilova snowboarda:

- Freeride - ovaj stil predstavlja koncept dinamičnog mijenjanja raznih stilova snowboarda tijekom prirodnog pokreta, na takav način da kombinacija postane svoj zaseban stil
- Freestyle - u ovom stilu, snowboarder koristi prirodne i umjetne prepreke u cilju izvođenja trikova. Ovo je vrlo popularan koncept koji ističe kreativne aspekte snowboarda, za razliku od stila poput alpskog snowboarda.
- Alpski snowboard - ovaj stil odvija se na tvrdom snijegu ili uređenim stazama te se bazira na vožnji u povezanim zavojima, vrlo slično surfanju. Ova disciplina sadrži vrlo malo ili nimalo skokova.

Začeci snowboarda

Moderni snowboard započeo je 1965. godine kada je Sherman Poppen, inženjer iz Sjedinjenih Američkih Država, izumio igračku za svoje kćeri pričvršćivanjem dviju skija. Na jedan kraj je povezao uže kako bi se daska mogla kontrolirati prilikom vožnje niz padinu. Igračka je postala vrlo popularna među prijateljima Poppenovih kćerki te je on odlučio licencirati ideju proizvođaču Brunswick. Otprilike milijun snowboarda prodano je tijekom sljedećeg desetljeća.

Supkultura

Snowboard način života započeo je kao pobuna protiv skijaške kulture i mišljenja kako su snowboarderi inferiorni. Skijaši nisu lako prihvatili ovu novu kulturu na njihovim padinama. Dvije kulture razlikovale su se na više načina, uključujući način govora, ponašanja i cjelokupnog stila oblačenja. Snowboarderi su prvotno usvojili pankerski, a kasnije hip-hoperski stil oblačenja. Jedan od sastavnih dijelova snowboard opreme postale su i prepoznatljive zimske kape šarenih boja i raznolikih uzoraka. Snowboarderska supkultura postala je mješavina urbanog i prigradskog stila na snijegu te se preklapala s kulturom skateboardera i surfera.

Rani stereotipi opisivali su snowboardere kao lijene i nezrele osobe koje su izazivale nevolju, slično kao i skateboarderi i surferi. Međutim, takvi stereotipi danas se smatraju zastarjelima. Snowboard je postao sport koji obuhvaća vrlo različitu skupinu ljudi diljem svijeta koja se broji u milijunima. Tako veliku zajednicu postalo je nemoguće stereotipizirati. Ovi stereotipi izumiru jer je sport postao vrlo popularan, a skijaši i snowboarderi se polagano navikavaju jedni na druge te se međusobno odnose s više poštovanja prilikom susreta na planinama.

Snowboard na Olimpijskim igrama

Snowboard na Olimpijskim igrama prvi puta se našao u programu Zimskih olimpijskih igara 1998. godine u Naganu. Nakon toga, snowboard je uključen u program svih do sada održanih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski program u snowboardu mijenjao se svake godine, osim što se natjecanje u halfpipeu održalo svakog puta. Ostale discipline uključuju veleslalom, paralelni veleslalom i snowboard cross.

Posve očekivano, Amerikanci su najuspješniji na Igrama s dosad osvojenih 14 medalja (5 zlata, 4 srebra i 5 bronci). Sljedeći najbolji su Švicarci s 8 medalja te Francuzi s 5 osvojenih medalja.