20% popusta na artikle koji nisu na sniženju Koristiti kod: VJERNI20

Tenisica Jordan Rising High

Tenisica Jordan Rising High
Recenzije, April 21, 2016
Tenisica Jordan Rising High

Iz dizajnerskih prostorija legendarnog Nikea ovoga nam puta dolaze nove košarkaške tenisice. Tenisice nose logo jednako tako legendarnog košarkaša Michaela Jordana, čime označavaju svoju pripadnost liniji vrhunske sportske obuće. Pogledajmo što nam sve donosi Nike sa svojim košarkaškim tenisicama.

Michael Jordan

Nikeova suradnja s Michaelom Jordanom počela je davno, 1984. Tada je Michaelu Jordanu, tada još mladome i neiskusnome sportašu, Nike ponudio ugovor od preko 2,5 milijuna dolara. Očito je da su pogodili – Jordana danas redovito svrstavaju u jednog od najboljih NBA igrača ikada. Proizvod te suradnje bila je tenisica Air Jordan 1, koju je Jordan i nosio na utakmicama. Zanimljivo je da su tada u NBA-u postojale stroge uredbe oko dozvoljenih boja za tenisice, a Air Jordanice su ih svojim posebnim dizajnom kršile. Stoga je Jordan nakon svake utakmice dobivao kaznu od 5 tisuća dolara. Te je kazne Nike vrlo rado podmirivao, jer su tako samo dobivali dodatni publicitet. Svima je jasno što se zbilo nakon toga – Jordanice su postigle (i postižu) ogroman uspjeh i nema naznaka da će se taj trend preokrenuti. Jordan je 2015. postao prvi milijarder u povijesti NBA.

FlightPlate

Novi model Air Jordansica odlikuje se novom Nikeovom tehnologijom zvanom FlightPlate. Ta tehnologija omogućuje vam da na parketu budete startni i eksplozivni. Također vas i štiti pri spuštanju na tlo, što vam omogućuje daleke i visoke skokove bez boli pri doskoku.

Materijal potplata posebno je konstruiran tako da spriječi klizanje i osigura vam maksimalnu prianjanje uz dvoransku podlogu. Potplat je dizajniran u dijamantnom uzorku, što olakšava kretanje i prianjanje u svim smjerovima, što je baš ono što igračima košarke treba. Noga se može kretati slobodno i brzo, bez straha od klizanja ili gubitka ravnoteže.

FlightPlate sloj je koji stoji ispod Zoom Air komora. Napravljen je od posebnog polimernog materijala, Pebaxa, te omogućuje Zoom komorama da još bolje djeluju. Upijanjem sile i njezinim prijenosom na cijelu dužinu noge smanjuje se bol u gležnju i zglobovima.

Nike Zoom

Nike Zoom posebnost je u svijetu tenisica. On vam daje potpunu kontrolu nad kretanjem jer omogućuje da se nakon svakog koraka peta i stopalo vrlo brzo vrate u početni položaj. To se događa korištenjem posebnih vlakana sadržanih u Nike Zoom komori. Visoko elastična se vlakna prilikom doskoka stegnu i tako ublaže silu udarca, da bi se potom brzo vratila u početni položaj – kao kakav amortizer. Ipak, unatoč svemu tome, tenisica nema posebno debeo potplat. Sva ta potpora ugrađena je u potplat koji nije posebno deblji od običnih tenisica.

Udobnost

Nike Jordan Rising High prate trendove u izradi tenisica. Tako na prednjem dijelu tenisica nema šavove, čime se sprečava „gužvanje“ tenisice kod prstiju i povećava njezina fleksibilnost. Jezik tenisice napravljen je od mrežastog materijala čime se osigurava prozračnost. Otvori u obliku romba također su tu da omoguće gležnju da diše. Gornjište je napravljeno dijelom od kože, a dijelom od sintetičkog materijala. Tenisice na ključnim mjestima, kao naprimjer kod pete, imaju dodatno pjenasto ojačanje kako bi spriječile iritaciju.

Atraktivnim dizajnom također plijeni pozornost te će se svidjeti i onima koji obuću ne kupuju primarno za sportske aktivnosti, a ipak cijene i vole da im tenisice imaju sportski štih. I takvi će korisnici imati prednosti od ovih tenisica, jer se i pri svakodnevnom kretanju itekako osjete prednosti Nike Zoom i FlightPlate tehnologija.

Flightwire

Bilo bi zgodno još i izreći par riječi o Flightwire tehnologiji. Radi se o čvrstim nitima koje povezuju potplat s vezicama. Služe za pružanje bočne potpore, a djeluju u tandemu s vezicama. Kad se vezice ispravno povežu, Flightwire niti djeluju poput kabela na visećim mostovima. Te su niti napravljene od vrlo laganog i tankog materijala, a ipak osiguravaju dovoljnu potporu bez dodavanja težine tenisici. Težina tenisice izrazito je bitna, pogotovo kad postoji potreba za brzim reakcijama. Noga koja je opterećena teškom obućom mora za pomicanje utrošiti više vremena i energije. Upravo se zbog toga proizvođači tenisica stalno trude u izradi obuće koristiti što lakše materijale.

Zaključak

Nike je opet uspio upakirati dosta inovacija u ovu generaciju tenisica. Dojma smo da se radi o vrlo kvalitetno napravljenim tenisicama koje već na prvi pogled odaju dojam izdržljivosti. Vidi se da je Nike mislio prvenstveno na košarkaše pri osmišljavanju posebnog potplata niskog profila. Zapravo, dojma smo da se danas na tržištu teško može naći bolja košarkaška tenisica od ove. Mislilo se na svaku sitnicu, svaki detalj ima svoje mjesto i ulogu, a pri tome ni estetski dio nije prepušten slučaju. Ako ste ljubitelj Nikea i/ili igrate košarku, smatramo da ovom kupnjom nećete pogriješiti te da ćete s novim Jordan Rising High tenisicama obaviti mnoštvo treninga.