Zanimljive nesvakidašnje vježbe

Zanimljive nesvakidašnje vježbe
Savjeti, April 13, 2016
Zanimljive nesvakidašnje vježbe

Bilo da ste aktivni sportaš ili samo rekreativac, tijekom vremena ustaljeni režimi treniranja mogu jednsotavno postati dosadni, ma koliko god korisni oni bili. Naravno, motivacija koja nas gura ka cilju ne daje nam da odustanemo, no možda bi s vremena na vrijeme ipak trebalo pomalo promijeniti stvari i okušati se u nečem novom i zabavnom, čak i ako možda nije najefikasnije. U današnjem vam članku dajemo pregled zanimljivih, ali i prilično korisnih, inovativnih načina vježbanja.

Trening na trampolinu

Iako sam spomen riječi 'trampolin' kod ljudi budi asocijacije na zabavu za djecu, znanstvena su istraživanja pokazala da bi vježbanje na trampolinu moglo koristiti i odraslima, a mišljenja smo da količina zabave koju on pruža ne opada s godinama.

NASA-ina istraživanja pokazala su da je vježba na trampolinu 68% efikasnija od džogiranja.  To znači da je unos kisika i količina rada veća od džogiranja za taj postotak. Raspored g-sila koje djeluju na različite dijelove tijela prilikom vježbanja na trampolinu također je ravnomjerniji. Kod trčanja na traci, sila na gležnjevima znatno je veća. Vježbe na trampolinu efikasnije su i za jačanje mišića.

Smišljanje vježbi na trampolinu uopće ne mora biti komplicirano. Dobre su vježbe koje bi inače radili na ravnome. Prelaskom na trampolin, dodaje se nova razina kompleksnosti jer je također potrebno i održavati ravnotežu, što ojačava tonus mišića.

Za bolju kontrolu prilikom kretanja na trampolinu, preporučamo nošenje laganih tenisica ili jednostavno bosu nogu.

Tako su naprimjer čučnjevi na trampolinu vrlo efikasna vježba. Poza je kao u „normalnim“ čučnjevima – noge u širini ramena i ruke ispružene. Bitno je paziti da koljena ne krenu naprijed, jer se tako mišići puno manje aktiviraju. Predlažemo serije od 20ak ponavljanja, no naravno, vi ih prilagodite svojim potrebama.

Vježbe za radnim stolom

Vrlo je vjerojatno da tijekom svojeg radnog dana previše vremena provodite sjedeći, bez mogućnosti da se to promijeni. Ipak, ne treba očajavati. Zgodan način za iskorištavanje i tog vremena (uz, naravno, rad) su izometrijske vježbe.

Izometrijske su vježbe one vježbe u kojima dolazi to aktivacije mišića bez pokretanja cijelog uda ili tijela. Mogu se izvoditi s utezima, ali i s vlastitim opterećenjem. Neke od zgodnih i jednostavnih vježbi su vježbe za ramena i bicepse.

Kod vježbi za ramena, najbolje se uprijeti o neki predmet ispred sebe (najbolje se uhvatiti za neku stolicu) i napeti mišiće kao da se želite ustati. Zadržati oko 6 do 10 sekundi i potom otpustiti. Naš je prijedlog šest ponavljanja po seriji, za početak.

Vježbe za bicepse također djeluju po sličnom principu. Dlanove stavite ispod stola. Lakat treba biti pod kutom od 90 stupnjeva. Ispruženim dlanovima pritišćite prema gore. Držati 6 do 10 sekundi uz broj ponavljanja od šest po seriji, uz povećanje ovisno o vlastitoj snazi.

Ovakve vježbe ipak nisu zamjena za pravi trening, no ipak pružaju razinu aktivnosti u vrijeme kad je inače uopće ne bi ni bilo, što ih čini vrlo korisnom metodom tjelesne aktivnosti.

Trčanje unatrag

Vjerojatno zvuči nevjerojatno glupo, ali trčanje unatrag dokazano donosi određene prednosti koje obično trčanje nema. Nije proveden velik broj istraživanja, ali ona koja jesu pokazuju da je potrošnja energije za 30% veća kod trčanja unatrag nego unaprijed prilikom trčanja pri istoj brzini. Naravno, ova metoda nije najpraktičnija te bi je, ako već želite, bilo uputno prakticirati s velikim oprezom na prostorima gdje nema automobila i ljudi. Kvalitetne tenisice mogle bi smanjiti mogućnost padova i ozljeda.

Vježbe s užetom

Ovoga puta ne radi se o preskakanju užeta, već o nečemu što naizgled zvuči jednostavno – uzmete uže i, držeći ga za krajeve, njihovim pomicanjem stvarate valove. Užad je slična, a ponekad i ista, kao i one koje se koriste za potezanje užeta. Premda je vježba varljivo jednostavna, začuđujuće je iscrpljujuća i naporna te je dobar način za jačanje mišićne mase. Vježbanjem u različitim smjerovima jačaju se različite skupine mišića, ali prvenstveno gornjeg dijela tijela. Uže treba „usidriti“ oko neke točke, npr. stupića, da bi prilikom vježbanja ono ostalo dovoljno rastegnuto.

Najbolja je vježba za početnike naizmjenično pravljenje valova, prvo jednom, a zatim drugom rukom, otprilike 8 do 10 po minuti. Nakon toga je moguće praviti valove s obje ruke, što daje intenzivnije vježbanje. Preporučuje se da se vježba obavlja iz čučnja. Tako će se ne samo jačati gornji dio tijela, već će i mišići dodatno raditi na održavanju ravnoteže tijela. Moguće je i pravljenje krugova, što jača ramena. Za zahtjevnije vježbe najbolje je kombinirati sve metode.

Nadamo se da su vam ove ideje pobudile interes za alternativnim načinima vježbanja te da vam dosada više neće biti faktor preskakanja treninga ili tjelesne aktivnosti.